OVER ONS

In vroegere dagen, toen het land van Maas en Waal grotendeels door boeren bewoond werd en kunststof het land tussen de rivieren nog niet ontdekt had, woonden nog veel mandenmakers in de streek.

Heden ten dage verstaan niet veel Maas-en-Walers het ambacht van mandenvlechter meer. Maar uitgestorven is het niet. Hans en Marian Groenen uit Horssen werken wekelijks vele uren aan het maken van velerlei manden.

overons1Deze hobby is begonnen toen Marian in 1995 een workshop mandenmaken volgde. Binnen een jaar was Hans zo enthousiast dat hij besloot ook deel te nemen aan de cursus. Hun docent, Wim Roelofs, leerde hen de kneepjes van het vak en zo kregen ze de basisbeginselen van het mandenmaken onder de knie. Ze gingen steeds vaker op pad om hun horizon te verbreden en nieuwe technieken te leren. Dit doen ze nog steeds, waardoor ze hun kennis blijven ontwikkelen en het assortiment blijft groeien.

Vanzelfsprekend ligt de nadruk op het maken van manden in allerlei soorten en maten: oogstmanden, houtmanden, wasmanden, maar ook eendenbroednesten bijvoorbeeld. Het zijn echter niet alleen manden die ze vlechten. Zo maken ze ook decoratiemateriaal als kerstbomen en kerstklokken, poppenwagens en wiegjes, schuttingen en tuinafscheidingen. Tot slot worden ze regelmatig gevraagd om reparatiewerkzaamheden te verrichten of speciale opdrachten uit te voeren. Oerhollands vlechtwerk van wilgentenen dus!

In de loop van de tijd hebben ze zich allebei gespecialiseerd in eigen onderdelen van het vlechten. Waar Marian zich vooral richt op het vlechten van kleinere manden, decoratiemateriaal en het geven van workshops aan kinderen, is Hans gespecialiseerd in het maken van grotere manden en tuinschermen. Nog altijd is de passie voor het vlechten even groot als 20 jaar geleden en ze hopen dat dit tot uiting komt in de producten die we maken en de workshops die we geven.

Op deze website vindt u hierover de nodige informatie. Mocht u interesse hebben in de manden of andere producten, Hans en Marian willen inhuren voor een workshop of een demonstratie of een andere vraag hebben, neem dan contact op via mail of telefoon: 0487-541638